2010. augusztus 6., péntek

Rodolfo..." Figyeljék a kezemet mert csalok"

Rodolfo volt a "nagy bűvész" aki bámulatba ejtett mindannyiunkat.
Ő mindenképpen megérdemli, hogy emléke köztünk maradjon.


Figyeljék a kezemet, mert csalok!" -mondta, s jött is egyik ámulat a másik után. Észrevétlenül csent el a nézők zsebéből kisebb tárgyakat, kiolvasta gondolataikat, használta azt a mintegy 5000 trükköt és kombinációt, amit e területen ismert. Rodolfó, polgári nevén Gács Rezső, a legnagyobb magyar mágus.



 
Egy Nagyfuvaros utcai betűszedő fiaként látta meg a napvilágot Gács Rezső néven 1911. május 16-án, Budapesten. Mint mindenre rácsodálkozó, minden lében kanál kisgyereknek egy kínai gyöngyárus egyszer megtanította egy bűvészmutatványra.
 Mikor következő nap barátait kápráztatta el frissen szerzett tudásával a Mátyás téren, felfigyelt rá egy éppen arra sétáló elegáns úr, ki maga is kedvelte a bűvészkedést. Ódry Zuárd volt ő, a híres színész, Ódry Árpád bátyja, ki - mintegy mellékesen - épp a Magyar Mágusok Szövetségének elnöki posztját is betöltötte akkoriban. Felfedezte és pártfogásába vette az ügyes kezű kisfiút, aki később Rodolfó néven lett világhírű. A képzés hosszas és alapos volt. Évekig csak az alapismeretekkel foglalkoztak, s nem léptek tovább a haladás útján.


Pályája 1930-ban indult el a Fővárosi Nagycirkuszban, de tehetségének híre hamarosan külföldre is eljutott, ahol szintén ismertté vált. Fellépett Londonban, Lausanne-ban, Párizsban és Berlinben. "Tudományát" az Artista Akadémián, majd az Állami Artistaképző Intézetben tanította, s könyvet is írt művészetéről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése