2010. szeptember 15., szerda

Hajdu Minimat.......

Mivel, háztartási gépek javításával foglalkozom ezért számomra különleges -relikvia-
ez az 1978-ban vásárolt mosógép.
Ezt a típust1977-ben kezdték el gyártani.
Ez a gép szerintem az egyik legismertebb retro mosógép, és 34 éve hibátlanul működik !!
A gyári papírjai igazolják a dátumot, tudtommal ez a legrégebbi gép itt a környéken.
Mától a gyűjteményem része- köszönet érte-!
Korához képest nagyon szép állapotban van!

Találtam egy cikket róla:

A választás a hajdúsági Téglás község határában 1952-ben eredetileg hadiipari termékek és autóalkatrészek gyártására épített üzemre esett, ahol 1957-ben került sor a "termékszerkezet-váltásra", s hozzáláttak az első magyar keverőtárcsás mosógépek előállításához. A jellegzetes henger alakú gépet nem sokkal később követte a centrifuga, majd a vízmelegítő - népszerű nevén bojler -, később a porszívó és a fűtőtest.


A Hajdú márkanév a hatvanas években mindennapossá vált, a gyár készülékei megbecsült "tagjaivá" váltak a gépesítés útjára lépett magyar háztartásoknak. A hiánygazdaság idején szinte minden termékükre hónapokat kellett várniuk a vevőknek. A hatvanas évek végén egyre nagyobb igény támadt az automata mosógépekre, s a Hajdúsági Iparművek először jugoszláv kooperációval próbálkozott, de annak kudarca után a hetvenes évek elején a NSZK-beli AEG-től vették meg egy kisméretű - a szűk lakótelepi fürdőszobákban is elférő - mosógép licencét
A Minimat sorozatgyártása 1977-ben indult egy újonnan épített üzemcsarnokban. A hamar népszerűvé vált készülék is nyomban hiánycikké vált a boltokban, s bár akkoriban ára egy átlagos havi fizetés háromszorosa volt, az eladóknak még legalább egy ezrest kellett "csúsztatni", ha valaki hozzá akart jutni a géphez. Miközben a gépek árát szociálpolitikai megfontolásokból nem emelték, a termelési költségek folyamatosan nőttek, így a gyár 1978 végére a csőd szélére került, el is rendelték szanálását, ám az Állami Tervbizottság az utolsó pillanatban meggondolta magát, lecserélte a teljes vezetőséget, hitelt biztosított. A vállalat tevékenységét a mosógépekre koncentrálták, fokozták a termelést, s a nyolcvanas évek elején megjelent a Midimat és az Energomat is. A vállalat a nyolcvanas évek közepén érte el virágkorát, akkor 3200-an dolgoztak Tégláson.

2 megjegyzés:

  1. Ezt egy mairól nem lehet elmondani!

    VálaszTörlés
  2. A mai napig is minimat mosogepet hasznalok.A 40 ev alatt csak kondenzatort es szivattyut kellett rajta cserelni.Tokeletesen mukodik.

    VálaszTörlés